Blažo Nastov

 

bujinkan Blažo NastovBlažo Nastov je roden 22. oktobra 1964. godine u Kavadarcima (Makedonija). Sa 12 godina, 1976. počinje da se bavi karateom. Tokom devetogodišnjeg bavljenja ovim borilačkim sportom dostiže i majstorsko zvanje crni pojas 1. dan. Kako i sam ume da kaže, mogao je polagati i za 2. dan, ali je shvatio da karate nije taj borilački sport koji ga u potpunosti ispunjava, jer ono što je tražio nije pronašao u karateu.

Odlazi za Beograd, jer je saznao da tu može trenirati ninjutsu. Kada je počeo da se bavi ninjutsom, tada je u ovu borilačku veštinu bilo uključeno oko dvadesetak članova. Posle nekoliko godina broj članova se povećao na oko 90, ali do danas je malo njih istrajalo u ovom sportu.

Bujinkan Ninjutsu je na prostorima bivše Savezne Republike Jugoslavije i danas Državne zajednice Srbije i Crne Gore osnovan 1996. godine pod pokroviteljstvom dr Masaki Hacumija. U SCG vodenje škola Bujinkan Ninjutsu je od strane dr Hacumija povereno Blaži Nastovu, shihan 13. dan.

Danas postoje klubovi Bujinkan Ninjutsua u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Bečeju, Kovinu, Selenči. Pod rukom i veštinom Blaže Nastova do sada je izvedeno mnogo majstora nosioca crnih pojaseva. Neki od njih su:

  • Aleksandar Cekic, Vujadin Miljanovic, Saša Kesić i Radovan Milanović, Aleksandar Petrović, Aleksandra Petrović, Vladimir Stevanović, Milan, Teodora i Radomir Vučićević … iz Beograda
  • Srdan Stanković, Nina Petrović, Lidija Živković, Jelena Pavić i Srđan Crnogorac iz Novog Sada
  • Siniša Garcev, Nenad Pavlov, Dule Batinić, Vujadin Divjak, Jelena Milan iz Bečeja
  • Stefan Stojanović iz Kovina
  • Miloš Pavić iz Sombora
  • Vladimir Damjanović iz Požarevca
  • Patrik Malina i Karlo Gašparovski iz Selenče
  • Kiro Nastov i Blagoje Lelov iz Makedonije
  • Marko Adžic iz Crne Gore

U ovih šest klubova ima više od 150 članova i njihov broj se doslovno uvećava na svakom novom treningu. Interesantan je i podatak da najmladi ćlan ima 10, a najstariji 52 godine, što takode govori o porastu interesovanja za ninjutsu u svim starosnim dobima. I to je jedan od bitnih pokazatelja da se sigurnošcu može reci da je Bujinkan Ninjutsu ponovo stao na noge i da ce se za ovu borilačku veštinu kod nas tek čuti u narednom periodu.